Basiscursus Sterrenkunde

Ieder jaar organiseert de sterrenwacht in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit (ZVU) een Basiscursus Sterrenkunde. De eerstvolgende cursus vindt plaats in januari en februari 2024 en start op maandag 8 januari 2024.

Deze cursus bestaat uit zes lessen van elk twee uur, één les per week op maandagavond. Elke lesavond wordt een ander onderwerp behandeld en één lesavond wordt besteed aan het waarnemen door een telescoop. Het weer is niet te voorspellen en dus kan deze lesavond de volgorde van het programma wijzigen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: het Zonnestelsel, de Zon, kometen en meteoren, het klimaat, de sterren, zwarte gaten en het gebruik van de sterrenschijf.

Vragen die aan de orde komen zijn: Is de zon een ster? Hoe groot is het heelal? Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Waaruit bestaan de ringen van Saturnus? Hoeveel sterren zijn er en hoeveel sterrenstelsels? Wat is een lichtjaar? Is er leven in het universum? Welke sterren staan waar aan de hemel? Hoe werkt een sterrenschijf?

Deelname aan de basiscursus kost normaal €150. Donateurs van de sterrenwacht en leden van de ZVU betalen €130. Deelnemers ontvangen een samenvatting van enkele lessen. Er geldt een maximum aantal deelnemers van 25.

Aanmeldingen lopen via de Zeeuwse Volksuniversiteit

Telefoon: 0118 634800
E-mail: info@zeeuwsevolksuniversiteit.nl

Duur: 6 lessen van 2 uur
Aanvang: 8 januari 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Cursusplaats: Helm 3, Middelburg

Programma 2024 (onder voorbehoud):

Les 1: 8 januari
– Welkomstwoord door Rijk-Jan Koppejan, voorzitter van de sterrenwacht.
– Het leven van een ster – onze Zon.
– Pauze
– Ons zonnestelsel

Les 2: 15 januari
– Navigeren aan de hand van hemellichamen
– Pauze
– Gebruik van de sterrenschijf deel 1
(De sterrenschijf kan worden gekocht op de sterrenwacht, of geleend.)

Les 3: 22 januari
– Over planetoïden, kometen en meteoren
– Pauze
– Geschiedenis van de sterrenkunde

Les 4: 29 januari
– Is er leven in het heelal?
– Pauze
– Ruimtevaart, verleden, heden, toekomst

Les 5: 5 februari
Bij de praktijkles wordt de groep in tweeën gesplitst. Als de ene groep buiten is, is de andere groep binnen voor een lezing over de maan.
– Praktische sterrenkunde: Observeren door de telescopen en wegwijs aan de sterrenhemel Hiervoor gebruiken we deze of één van de andere lesavonden wanneer het helder is. Dit beïnvloedt de volgorde van de lessen.
– De maan, onze belangrijke buurman
(Indien het geen enkele cursusavond helder is, wordt het praktische (buiten-) deel vervangen door films: o.a. “Powers of Ten” en presentatie “De uitvinding van de telescoop”.)

Les 6: 12 februari
– Ontstaan van het heelal
– Pauze
– Gezellige eindquiz

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten