CROWDFUNDING ACTIE Standbeeld Hans Lipperhey

De sterrenwacht wil graag een standbeeld realiseren voor Hans Lipperhey, de Middelburgse uitvinder van de telescoop. De uitvinding van de telescoop wordt wereldwijd gezien als het beginpunt van de ontwikkeling van de sterrenkunde. Dankzij de uitvinding veranderde onze kijk op het heelal op drastische wijze. Het merkwaardige is echter dat er geen standbeeld is voor de uitvinder, terwijl hij dat zeer zeker verdient!

Crowd funding

Om dit standbeeld mogelijk te maken heeft de sterrenwacht uw steun hard nodig! U kunt uw vrijwillige bijdrage (hoe groot of hoe klein ook) via deze link regelen: https://www.gofundme.com/f/een-standbeeld-voor-hans-lipperhey/donate

U kunt uw bijdrage ook overmaken: NL55RABO0385380453, o.v.v. standbeeld, t.n.v. S.V.P.L.

Het beeld zal halverwege 2021 onthuld worden.  Steunt u ons?

Een standbeeld, waarom?

De uitvinding van de telescoop (verrekijker) heeft niet alleen in zeer grote mate een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de sterrenkunde, maar ook zakelijk en militair bracht de verrekijker vernieuwingen met zich mee. Denk hierbij aan het enorme belang voor de zeevaart.

Dankzij de ontwikkeling van de telescoop veranderde de kijk van de mensheid op het heelal en daarmee op de eigen wereld compleet. Daarnaast is de microscoop direct uit de telescoop ontwikkeld. De telescoop (verrekijker) behoort tot de belangrijkste wetenschappelijke instrumenten die ooit door de mens zijn uitgevonden.

In Middelburg herinnert niets meer aan deze belangrijke uitvinding. Het huis van de uitvinder, dat naast de Nieuwe Kerk stond, is helaas door oorlogsgeweld op 17 mei 1940 verwoest. Middelburg heeft geen enkel monument voor Hans Lipperhey. De enige plek waar de erfenis van Lipperhey wordt gekoesterd is een museum in het gebouw van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, het Hans Lipperheymuseum.

Een beeld voor Lipperhey geeft niet alleen uiting aan het belang van de uitvinding, maar plaats de uitvinding ook in historisch perspectief (17de eeuw/Gouden Eeuw).

Concrete plannen

Het bestuur van de sterrenwacht is op zoek gegaan naar een kunstenaar die een gelijkend beeld kan maken van Hans Lipperhey en zijn eerste telescoop. Die kunstenaar is gevonden in Burgh-Haamstede en heet Joop van Nugteren. Hij kwam met twee concept-uitvoeringen. Een staand beeld en een zittend beeld. In overleg met de gemeente Middelburg en de Provincie Zeeland zijn we tot de slotsom gekomen dat een zittend beeld de voorkeur geniet. De Provincie Zeeland heeft toestemming gegeven dat we het beeld mogen plaatsen in de kruidentuin van de Middelburgse Abdij. Deze plek is bij uitstek geschikt, want enerzijds is het historisch correct en anderzijds is de plek vrij van vandalisme en is de plek opgenomen in de rondleidingen die georganiseerd worden.

Uitvoering

Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen is niet kapitaalkrachtig genoeg om de volledige financiering van het beeld te dragen. Om die reden gaan we op zoek naar fondsen die een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van het beeld. De kosten van het beeld zijn bekend (op basis van offerte van de kunstenaar) en daar komen de kosten van plaatsing en leges nog bij. In totaal zal de uiteindelijke som rond de € 15.000 liggen.

Zodra de financiering rond is kan de kunstenaar aan de slag gaan. Het beeld is dan binnen een half jaar klaar. Het beeld wordt ‘real size’ uitgevoerd in brons. Het beeld zal halverwege 2021 onthuld worden.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten