10 juni: Zonsverduistering

Foto: Jan Koeman

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:19 en 13:31 uur MEZT (Midden Europese Zomertijd), vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de verduistering zichtbaar zijn. Wij zien de eclips als een hap die in eerste instantie uit de rechterkant van de Zon wordt genomen en steeds groter wordt. Halverwege de verduistering bevindt die hap zich aan de bovenkant en tegen het einde van de eclips verdwijnt deze aan de linkerkant van de Zon. De verduistering duurt bij ons 2,2 uur.

Tijdens het maximum van de eclips, om 12:23 uur, zal 29% van de diameter van de Zon, ofwel 17% van haar oppervlakte, bedekt zijn. De Zon staat op dat moment 57° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de Maan ten noorden langs de Zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt. Een bedekking van 17% is niet voldoende om het donker te maken in onze streken, maar meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht invloed op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen. Elders is deze eclips te zien als een ringvormige zonsverduistering.

Ook wanneer 83% van het zonlicht ons bereikt is het direct waarnemen van de Zon schadelijk voor het menselijk oog. Je ogen moeten dus goed beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een speciaal eclipsbrilletje van een paar Euro te koop bij de sterrenwacht.

Bij helder weer staan we met telescopen op de Loskade in Middelburg. Daar mag iedereen komen kijken.

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten