Kom naar de Nacht van de Nacht 2022

Op zaterdag 29 oktober vindt de jaarlijkse Nacht van de Nacht plaats. Om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van lichthinder en ook om de schoonheid van de nacht te benadrukken organiseren De Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

Tijdens de Nacht van de Nacht proberen we mensen bewust te maken dat een nacht zonder lichthinder zeer de moeite waard is. Niet alleen voor sterrenkijkers, ook voor het milieu.

Wij organiseren twee evenementen. De eerste is op de sterrenwacht zelf. We gaan dan vertellen over inslagen uit de ruimte en we gaan (inmiddels traditiegetrouw) weer kometen koken! Een spectaculair onderdeel van de gratis toegankelijke presentatie. De sterrenwacht is geopend vanaf 19:30 uur en het kometenkoken doen we doorlopend. Ondertussen staan er ook telescopen klaar om de planeten Jupiter en later zelfs Mars te bekijken.

Het tweede evenement is in Oostkapelle waar de sterrenwacht twee observatoria heeft en waar wij in samenwerking met Klaas Jobse die daar vanuit zijn eigen observatorium al 40 jaar lang waarnemingen verricht. Om het evenement in Oostkapelle bij te kunnen wonen dient u zich van te voren aan te melden via reserveren@lansbergen.net met vermelding van OOSTKAPELLE. Hier kunnen we slechts 25 bezoekers verwelkomen. Klaas geeft een presentatie over 40 jaar waarnemen en de oprukkende lichtvervuiling. Daarnaast is een aantal medewerkers van ons aanwezig om u de weg te wijzen aan de sterrenhemel. Er is zeer beperkte parkeergelegenheid. Hier beginnen we om 20:00 uur. Let op, vol = vol. Toegang gratis.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten