Expeditie NEXT drukbezocht!

Op 3 mei streek Expeditie Next neer in Middelburg. Dát hebben we geweten. Wij waren al in december benaderd om mee te doen met het grootste wetenschapsfestival van de Lage Landen, en dus wisten we zo ongeveer wel hoe druk het zou worden. Vijfduizend kinderen was de verwachting. Het werden er meer dan 6000! Ruim de helft daarvan kwam bij onze sterrenwacht langs. Dat zorgde voor lange rijen voor de presentaties van Diederik Jekel en Sander Koenen. Gelukkig konden we alles in goede banen leiden.

Als sterrenwacht tuigden we naast de presentaties van de andere gebruikers van ons gebouw (waaronder collega’s van de sterrenwacht Cosmos, ook een KNVWS-lid) een drietal activiteiten op. Kinderen konden de zon met zonnevlekken bekijken en optekenen op een waarneemformulier. Ongeveer 300 kinderen deden zit. Een andere activiteit was het maken van een zonnewijzer (250 deelnemers) en als laatste konden kinderen met een zonneblikjescamera (camera obscura) een opname maken van het Middelburgse stadhuis. Dit deden 110 kinderen. Uiteraard alles met de nodige uitleg daarbij. “weet je dat dit vlekje op de zon de grootte heeft van de aarde?”

Onverwachtse, maar zeer leuke verrassing was de komst van André Kuipers naar onze sterrenwacht. Hij bleef de hele middag en volgde zelfs een presentatie. Daarna kon hij even tot rust komen in ons Hans Lipperheymuseum waar hij uitgebreid de tijd nam om alles wat we daar hebben te bewonderen. Met André hebben we een zeer goede relatie: hij opende in 1999 ons observatorium en nam later het logo van de sterrenwacht mee naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Op 3 mei benadrukte hij nog maar eens dat onze sterrenwacht als enige (een soort van…) in de ruimte is geweest.

Nationale WetenschapsagendaHet wetenschapsfestival Expeditie Next is onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De NWA financiert wetenschappelijk onderzoek, bestudeert maatschappelijke vragen en laat zien hoe wetenschap werkt. De NWA laat ook iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met wetenschap aan de hand van allerlei activiteiten. Expeditie Next is er daar eentje van en we kunnen concluderen dat ze daar in Middelburg zeer in geslaagd is. De organisatie was geweldig en het feit dat ze lokale instellingen zoals de onze er bij hebben betrokken heeft zeker bijgedragen aan dat succes. Volgend jaar is Expeditie Next te gast in Zutphen. Wij hebben aangegeven ook daar een activiteit te willen organiseren.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten