28 oktober: Nacht van de Nacht

Op zaterdag 28 oktober vindt de jaarlijkse Nacht van de Nacht plaats. Om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van lichthinder en ook om de schoonheid van de nacht te benadrukken, organiseren de Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen, kassen en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

Tijdens de Nacht van de Nacht proberen we mensen bewust te maken dat een nacht zonder lichthinder zeer de moeite waard is. Niet alleen voor sterrenkijkers, ook voor het milieu.

De sterrenwacht is vanaf 19:00 uur geopend en de toegang is gratis. Volg de workshop Kometen Koken. Hoe ontstaan kometen en waar bestaan ze uit? Met ons Maanexponaat laten we zien hoe zons- en maansverduisteringen ontstaan en ons planetarium simuleert de bewegingen van planeten en sterren.

Bij helder weer gaan we sterrenkijken op de Markt van Middelburg! De Maan en planeten Jupiter en Saturnus zijn te zien. En vanaf 21:30 uur is er een gedeeltelijk maansverduistering zichtbaar!

Kijk voor alle activiteiten van de Nacht van de Nacht in Middelburg op www.nachtvandenachtmiddelburg.nl.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten