Bijzonder boek van Philippus Lansbergen gepresenteerd

Afgelopen woensdag 20 december werd een bijzondere aanwinst van de sterrenwacht gepresenteerd. Het gaat om de Franse editie van het boek Tabulae Motuum Coelestium perpetuae (tabellen en theorieën) van Philippus Lansbergen uit 1632.

De sterrenwacht is zeer blij met deze aanwinst, die we op een veiling hebben kunnen aanschaffen! De Franse editie is bijzonder, omdat de meeste wetenschappelijke boeken in de 17de eeuw in het Latijn werden geschreven. Van dit boek is de Latijnse editie dan ook meer uitgegeven dan de Franse editie.

Het belang van dit boek voor de sterrenkunde in de 17de eeuw was enorm. Wetenschapshistoricus dr. Huib Zuidervaart gaf een boeiende lezing over het bijzondere boek, over het wetenschappelijke werk van Philippus Lansbergen, zijn verblijf en werk in Middelburg en over het wetenschappelijke klimaat in het 17de-eeuwse Middelburg.

Hierna werd het boek onthuld door wethouder Eduard Smit van Middelburg. Het boek heeft een mooie plek in het Hans Lipperhey Museum gekregen zodat iedere bezoeker het kan aanschouwen.

(Foto’s: Cock Verhoef & Guus Besuijen).

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten