Wie alles wil weten over de meteorenzwerm Perseïden is welkom op vrijdagavond 9 augustus op de sterrenwacht. Vanaf 19:00 uur is de sterrenwacht geopend en staan we klaar met speciale zonnetelescopen waarmee we de zon kunnen bekijken. Omdat de zon nu in haar maximum zit, is er enorm veel te beleven. Om 20:00 uur start de presentatie over de Perseïden.
Toegang, incl. consumptie in de pauze: Kinderen € 5; Volwassenen € 7,50.
Elk jaar verschijnen er in de eerste twee weken van augustus weer veel meteoren aan de hemel. Een bijzonder fraai schouwspel waarbij in één nacht, het maximum, er honderden gezien kunnen worden als het weer mee wilt werken. Dit jaar is er geen storende maanlicht en in de vroege uurtjes van maandag op dinsdag (12/13 augustus) kunnen we, als we op een donkere locatie zitten, weer vele meteoren zien. De zwerm die deze dagen actief is noemen we de Perseïden.
Meteoren (vallende sterren in de volksmond) zijn de lichtsporen aan de hemel die veroorzaakt worden doordat kleine stofjes (zandkorrels) met een enorme snelheid onze dampkring binnenkomen. De oorsprong van deze zandkorrels moeten we zoeken bij de komeet 109P/Swift-Tuttle die een omlooptijd heeft van 133 jaar rond de zon. Elke passage verliest dit object materiaal dat in min of meer dezelfde baan als die van de komeet rond de zon blijft draaien. Elk jaar doorkruist onze planeet deze stofbaan.
Soms zijn de stofdeeltjes wat groter dan zandkorrels en dan zien we soms zeer heldere meteoren verschijnen. Veel zeldzamer is het nog als grotere stukken op Aarde vallen. We spreken dan van meteorieten. De laatste keer dat er in Nederland een meteoriet neerviel was in 2017 in de buurt van Broek-in-Waterland. Ook in Zeeland is een meteorietinslag bekend. We moeten dan 99 jaar terug in de tijd, toen een aantal brokstukken uit het heelal in de buurt van Ellemeet op Schouwen vielen. Een aantal fragmenten is te bewonderen op onze sterrenwacht.