Met gepaste trots kondigen wij editie 6 aan van de prestigieuze Hans Lipperheylezing die wij op 3 oktober organiseren in de Burgerzaal van het Middelburgse stadhuis! Niemand minder dan professor Marijke Haverkorn zal ons dan vertellen over het ecosysteem van onze Melkweg. Marijke is één van de meest vooraanstaande astronomen die ons land kent. Wij zijn er trots op dat zij bij ons een lezing komt geven.
Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar op de sterrenwacht en bij La Vaca Kreatief in de Herenstraat in Middelburg.
“Op een donkere, heldere nacht is een lichtende band van sterren aan de hemel te ontdekken. Die band van sterren is deel van de Melkweg, een spiraalvormig sterrenstelsel met miljarden sterren, waar onze zon er een van is. ‘s Nachts naar boven turend lijkt de Melkweg bedrieglijk vredig en statisch. Toch is het in werkelijkheid een zeer dynamisch en complex systeem.
De Melkweg bevat, net als ecosystemen op aarde, vele verschillende onderdelen die complexe wisselwerkingen met elkaar onderhouden. Dit gebeurt alleen op veel grotere tijds- en ruimteschalen. Zo ontstaan sterren uit enorme, koude gaswolken, die weer verhit worden door die nieuwe sterren. Schokgolven van ontploffende sterren het einde van hun leven vormen gigantische bellen die uit het sterrenstelsel kunnen barsten, maar ook weer nieuwe stervorming kan triggeren. De gaswolken zitten vast in magnetische velden diez de stervorming en gasbewegingen beïnvloeden. Deze magnetische velden kunnen kosmische stralingsdeeltjes versnellen tot bijna de lichtsnelheid waardoor dan weer de gaswolken kunnen worden verhit.
Zo werken alle onderdelen in de Melkweg (sterren, gas, magneetvelden, kosmische straling) samen in het ecosysteem van ons sterrenstelsel. In deze lezing leg ik de verschillende onderdelen van ons sterrenstelsel uit, en hoe ze het door onderlinge wisselwerking letterlijk draaiende houden.”