Solargraphy

Fotograferen met een blikje – Solargraphy met de gaatjescamera

De Volkssterrenwacht heeft voor jou een kant en klaar blikje gemaakt, de gaatjescamera of ‘Pinholecamera’ waar al fotopapier in zit. Ook is in het blikje op de juiste plaats een klein gaatje gemaakt van ca. 0,5 mm. Dit gaatje is afgeplakt met een stukje lichtdichte tape en werkt als een lens in de gaatjescamera. De onderkant van het blikje, waardoor we het fotopapier naar binnen hebben gebracht, hebben we ook met tape dichtgeplakt. Niet openmaken dus! Wanneer je het blikje mee naar huis neemt moet je het voorzichtig vervoeren. Zorg dat er geen deuken inkomen, anders verschuift het fotopapier aan de binnenkant.

pinhole_camera

Zoek een mooie (onopvallende) plek op waar je het blikje gaat ophangen. Goed zicht op het zuiden is essentieel, maar kijk ook naar een leuke voorgrond. Zoek een stevige structuur (paal, hek) om met duc-tape het blikje vast te maken, waarbij de afgeplakte opening ongeveer naar het zuiden wijst (zie de foto hiernaast). Het blikje moet onbeweeglijk vastgeplakt worden met de bodem en de afgeplakte gaatje naar boven in verticale positie. Zorg ervoor dat het blikje niet indeukt! Hangt het stevig, dan verwijder je voorzichtig het stukje zwarte tape dat voor het gaatje zit. Het belichten van het fotopapier in het blikje gaat nu beginnen!

Nu moet je veel geduld hebben en wachten tot we kort na de langste of kortste dag alle blikjes uit heel Zeeland gaan openmaken op de Sterrenwacht in Middelburg. Hoe eerder je het blikje hebt opgehangen, des te langer de belichtingstijd en des te meer zonnebaansporen er worden vastgelegd. Voordat je naar de Sterrenwacht komt, plak je het gaatje in het blikje dicht met zwarte tape en verwijder het blikje voorzichtig van de plek waar je het hebt opgehangen. Los snijden van de bevestigingstape werkt het beste. Op de sterrenwacht maken we het blikje open en leggen we de opname onder de scanner. Dat moet namelijk direct gebeuren anders is de opname mislukt.

Je zal na het openmaken van je gaatjescamera zien dat er al een beeld is gevormd op het fotopapier (zoals de foto van Jan Koeman hieronder). Dit beeld is wel negatief, dat wil zeggen ondersteboven en links/rechts zijn verwisseld. Bovendien heeft de zon zwarte strepen getrokken. Daar waar zonlicht komt, wordt het fotopapier zwart, door verkleuring van zilverbromide dat in het papier zit. Een zilveren lepel die je lang in de zon laat liggen wordt na een tijdje ook zwart! Via de scanner en de computer kunnen we dit negatieve beeld omzetten in een positief beeld en er eventueel een afdruk van
maken via een printer.

De mooiste opnames komen natuurlijk op de website van de Sterrenwacht!

Meer infomormatie over Solargraphy op:
zeeuwsarchief.blogspot.com/search/label/solargraphy

middelburg-witteveen-2012-2

Reacties gesloten