Bijzondere lezing door prof. Ewine van Dishoeck

Op woensdag 3 oktober geeft prof. dr. Ewine van  Dishoeck in de Burgerzaal van het stadhuis in Middelburg een bijzondere lezing getiteld ” Op zoek naar de bouwstenen voor leven tussen de sterren”.

Ewine van Wishoeck

Ewine van Dishoeck is hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Universiteit Leiden. Voor haar onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten ontvangt zij op dinsdag 4 september de zeer prestigieuze Kavli-prijs.

Sinds 20 jaar hebben astronomen overtuigend bewijs dat planeten rond andere sterren cirkelen. Zo’n 4000 exoplaneten zijn inmiddels ontdekt. Maar hoe worden deze planeten gevormd? Lijken ze op de planeten in ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Wat is de chemische samenstelling van het materiaal (water, organische verbindingen) waaruit planeten worden gevormd en kan dat mogelijk leiden tot leven elders in het heelal?  En wat vertelt de Rosetta missie naar komeet 67P ons over het ontstaan van ons eigen zonnestelsel?  Dankzij nieuwe krachtige telescopen, voortbouwend op Hans Lipperhey’s uitvinding in 1608, kunnen astronomen deze oeroude vragen nu eindelijk te lijf gaan.

De lezing zal plaatsvinden in de Burgerzaal van het stadhuis van Middelburg.

Programma:
19:00 uur: Burgerzaal geopend
19:30 uur: Opening lezing door voorzitter van de sterrenwacht
19:40 uur: Deel I van de lezing van Ewine van Dishoeck
20:25 uur: Pauze
20:45 uur: Deel II van de lezing van Ewine van Dishoeck
21:00 uur: Kwartier voor vragen
21:15 uur: Einde lezing
21:30 uur: Burgerzaal sluit.

De toegang tot de lezing bedraagt € 7,50 p.p. en dat is inclusief 2 consumpties p.p.

Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes zijn wel vooraf verkrijgbaar zijn bij La Vaca Kreatief, Herenstraat 4, 4331 JT Middelburg (tijdens winkeltijden) en op vrijdagavonden bij de sterrenwacht zelf (Helm 3, Middelburg). Daarna ter plaatse op 3 oktober voor aanvang van het programma (indien nog beschikbaar!).

Impressie van een protoplanetaire schijf. Bron: ESA.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten