Hans Lipperhey Museum

In 1608 werd in Middelburg de telescoop uitgevonden door Hans Lipperhey. Na de demonstratie van ‘een seecker instrument om verre te sien’ aan Prins Maurits in Den Haag, vond de telescoop als bruikbaar wetenschappelijk instrument zijn weg in Europa.

Al in 1609 werden de eerste sterrenkundige ontdekkingen gedaan door de Italiaan Galileo Galileï. Vanaf dat moment veranderde onze kijk op de wereld en op het universum.

Het Hans Lipperhey Museum laat zien hoe het komt dat de telescoop in Middelburg is uitgevonden. Verder speciale aandacht voor de geschiedenis van de sterrenkunde en de rol van Zeeland daar in.

 

Een deel van het museum herbergt een tijdelijke expositie. Tot 1 september 2018 is daar een tentoonstelling te zien over de bekende nestor van de Nederlandse amateurastronomie, Piet Meesters. Niet alleen zijn er diverse telescopen van zijn hand te bekijken er zijn ook unieke documenten en waarnemingen van hem te zien.

De toegang tot het museum bedraagt €2 euro voor kinderen en €4 voor volwassenen. Het museum is elke vrijdagavond geopend (uitgezonderd feestdagen). Groepen kunnen op afspraak het museum op andere dagen bezoeken.

Reacties gesloten