Hans Lipperhey Museum

In 1608 werd in Middelburg de telescoop uitgevonden door Hans Lipperhey. Na de demonstratie van ‘een seecker instrument om verre te sien’ aan Prins Maurits in Den Haag, vond de telescoop als bruikbaar wetenschappelijk instrument zijn weg in Europa.

Al in 1609 werden de eerste sterrenkundige ontdekkingen gedaan door de Italiaan Galileo Galileï. Vanaf dat moment veranderde onze kijk op de wereld en op het universum.

Het Hans Lipperhey Museum laat zien hoe het komt dat de telescoop in Middelburg is uitgevonden. Verder speciale aandacht voor de geschiedenis van de sterrenkunde en de rol van Zeeland daar in. De werkplaats van brillenmaker Hans Lipperhey is nagebouwd en we laten zien hoe in de 17de eeuw lenzen werden geslepen. In het  museum is ook een mooie collectie antieke telescopen te bewonderen. De oudste stamt uit het eind van de 17de eeuw. De collectie kijkers bestaat naast kijkers van sterrenwacht Philippus Lansbergen uit bruikleenexemplaren van Peter Louwman, Harold Haverkorn, Pieter Vijn stichting en Rijk-Jan Koppejan.

Een deel van het museum herbergt een tijdelijke expositie. Tot 1 september 2019 is hier een tentoonstelling te zien over de meteoriet van Ellemeet: de Zeeuwse Inslag. Deze meteoriet kwam in 1925 neer bij Ellemeet op Schouwen-Duiveland. In de expositie kun je alles te weten komen over deze bijzondere ruimtesteen.

De toegang tot het museum bedraagt €2 euro voor kinderen en €4 voor volwassenen. Het museum is elke vrijdagavond geopend (uitgezonderd feestdagen). Groepen kunnen op afspraak het museum op andere dagen bezoeken.

Reacties gesloten